Koken en bakken is hot in Nederland. Veel ondernemers maken dan ook van hun hobby hun bedrijf. Wil jij starten met catering vanuit huis? In dit artikel vertellen we waar jij rekening mee moet houden en wat je moet regelen voordat je kunt starten met jouw cateringbedrijf vanuit huis.
Inschrijven bij de KvK
Wanneer je gaat starten moet je jezelf inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel, tevens dien je aan de volgende criteria te voldoen:
- Je levert maaltijden, hapjes, buffetten of iets anders wat te maken heeft met catering;
- Je vraagt hier een vergoeding voor. Bijvoorbeeld je factureert de kosten en het uurtarief;
- Je hebt opdrachten voor een klant en niet voor familie en/of vrienden.
Om aan te tonen dat je een onderneming hebt, moet je investeren in jouw bedrijf. Dit kan zijn door personeel aan te nemen of door levensmiddelen in te kopen.
- Als je je wilt inschrijven bij de KvK, moet je online een afspraak maken. Voordat je langskomt bij de KvK om de inschrijving compleet te maken, vul je het online inschrijfformulier in. De kosten voor het inschrijven bij de KvK is eenmalig 50€.
- Na inschrijving krijg je direct jouw KvK-nummer. KvK geeft vervolgens je gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst stuurt binnen twee weken je omzetbelastingnummer en jouw btw-ID per post.
Dit moet je regelen bij een catering vanuit huis
Ondernemers die willen starten met catering beginnen vaak vanuit huis en gaan aan de slag in hun eigen keuken. Als je eigen keuken te klein is of als je het groter wilt aanpakken, kun je bijvoorbeeld de garage of een kamer ombouwen. In beide gevallen moet je een aantal dingen regelen.
Check bij jouw gemeente de voorwaarden
Bij de gemeente moet je melden dat je een bedrijf aan huis, in dit geval een catering vanuit huis, gaat starten. De voorwaarden voor een bedrijf aan huis kunnen verschillen per gemeente, maar over het algemeen geldt:
- Jouw huis moet een woonkarakter houden:
- Je mag niet meer dan 1/3 van de woning gebruiken voor jouw catering;
- Je mag geen overlast veroorzaken voor de buren met jouw catering;
- Je mag geen reclame maken op jouw huis van de catering aan huis;
- Jouw bedrijf moet een kantoorfunctie hebben. In het geval van catering vanuit huis heb je de benodigde middelen voor het leveren van de catering nodig, denk hierbij aan een keuken met een koelkast, pannen, schalen, fornuis, etc.
- De meeste gemeenten staan niet toe dat personeel werkt vanuit jouw huis.
- Jouw bedrijfsplannen over catering vanuit huis moeten binnen het bestemmingsplan van de gemeente passen. Als dat zo is, moet je het bedrijf aan huis melden bij jouw gemeente. Als jouw plannen niet binnen het bestemmingsplan passen, dan kun je een ontheffing of aanpassing bij de gemeente aanvragen. In sommige gevallen moet je een onttrekkingsvergunning aanvragen. De gemeente geeft hiermee toestemming om jouw woning te gebruiken als bedrijfsruimte en om jouw woning uit de woningvoorraad te halen.
Check je hypotheekovereenkomst of huurcontract
In een hypotheekovereenkomst of in een huurcontract staat of je een bedrijf vanuit huis of bij je huis mag starten.
- Als je eigenaar bent van jouw koopwoning en een hypotheek hebt op jouw woning, moet je rekening houden met de bepaling in de hypotheekovereenkomst. Als je meer wilt weten over een hypotheekovereenkomst, kan je contact opnemen met jouw bank.
- Als je een woning huurt moet je rekening houden met de voorwaarden in het huurcontract. Neem contact op met je verhuurder/ huurbaas en bespreek de plannen met betrekking tot de catering vanuit huis.
Regel je inschrijving in een register van de NVWA
- Als je levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt moet jij je inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als je een catering vanuit huis gaat beginnen, moet jij je dus inschrijven bij de NVWA, omdat jij levensmiddelen verkoopt. Je moet je dan registeren bij de NVWA voor levensmiddelen.
- Als je werkt met rauwe levensmiddelen van dierlijke oorsprong (vlees, vis, zuivel, eieren) en kiemgroenten, zijn er voor jouw bedrijf risico’s met betrekking tot voedselveiligheid, productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. Hoogstwaarschijnlijk werk jij met rauwe levensmiddelen en kiemgroenten en dus werk je ook met risico’s. Om te morgen werken met risico’s, moet je erkenning en registratie, ofwel toestemming, aanvragen met betrekking tot produceren, verwerken of verkopen van levensmiddelen. Dit kan je doen met eHerkenning.
Aanvragen eHerkenning
Voor het invullen van een aanvraagformulier bij de overheid of bij het NVWA heb je een eHerkenning (=DigiD voor bedrijven) nodig. eHerkenning heb je als ondernemer vaak nodig om onder andere online zaken te doen met de NVWA/overheid. Jij moet je dan digitaal identificeren met eHerkenning. Met jouw eHerkenning kan je een klantnummer aanvragen bij de NVWA. Dat nummer heb je nodig als je diensten of keuringen wilt aanvragen. Dit nummer heb je dus ook nodig bij het aanvragen van erkenning en registratie.
- Je moet ingeschreven staan bij de KvK om eHerkenning te kunnen gebruiken. eHerkenning is namelijk gekoppeld aan jouw KvK-nummer.
- Met eHerkenning machtig jij jezelf of je partner om zaken te doen met de overheid en het NVWA.
- Na aanvraag kan het 1 tot 5 werkdagen duren voor je jouw eHerkenningsmiddel ontvangt.
- Het gebruik en aanschaf van eHerkenning is niet gratis. De kosten verschillen per eHerkenningsmiddel en per betrouwbaarheidsniveau. Daarnaast kunnen de verschillende aanbieders eenmalige en doorlopende kosten berekenen.
- eHerkenning is ingedeeld in 5 betrouwbaarheidsniveau’s. Om digitaal zaken te doen met de NVWA heb je betrouwbaarheidsniveau EH2+ nodig. De betrouwbaarheidsniveaus lopen van EH1 tot EH4. De aanbieder/ dienstverlener waar jij met eHerkenning inlogt, bepaalt het benodigde betrouwbaarheidsniveau van jouw eHerkenningsmiddel voor hun onlinedienst.
- Hoe hoger het betrouwbaarheidsniveau, hoe meer zekerheid de dienstverlener krijgt over jouw online identiteit.
- Voor meer informatie over eHerkenning, kijk op www.eherkenning.nl
Bekijk je verzekeringspolissen
Voor catering vanuit huis moet je rekening houden met verschillende verzekeringen, zowel op privé als op zakelijk gebied. Jouw inboedelverzekering en opstalverzekering heb je voor de woning zelf en jouw privébezittingen. Deze verzekeringen zullen niet de schade van het bedrijf dekken. Je zal jouw huidige verzekeringen moeten uitbreiden met zakelijke verzekeringen. Neem contact op met jouw verzekeringsmaatschappij en check jouw verzekeringen of schakel jouw persoonlijke adviseur in.
Jij als cateraar vanuit huis loopt ook risico’s, maar die wil je het liefst zoveel mogelijk beperken.
- Kies de juiste rechtsvorm.
Bij de rechtsvorm eenmanszaak, vof of maatschap is er geen rechtspersoonlijkheid en ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden en risico’s van je bedrijf.
- Maak gebruik van algemene voorwaarden.
In de algemene voorwaarden leg je vast wat de rechten en plichten zijn van jou en je klant met betrekking tot de catering vanuit huis. Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar het is wel handig. Jij bepaalt de spelregels van de catering vanuit huis en voorkomt er geschillen mee. Denk hierbij aan:
- Transport. Als jij jouw catering wilt laten bezorgen, wie betaalt de transportkosten? Is het transport verzekerd en door wie? Heb je te maken met invoerrechten (belasting op ingevoerde producten en diensten)?
- Levertijd. Wat is de levertijd van de catering als je het laat bezorgen? Wat is de levertijd als mensen de catering kunnen afhalen?
- Betaling. Wat is de betalingstermijn? Wat zijn de betalingsmethoden? Denk aan een cash betaling, via een pinautomaat, een tikkie, iDEAL. In de laatste gevallen is het raadzaam een aparte zakelijke rekening te hebben voor je onderneming,
- Garantie. Wat zijn de voorwaarden voor het geven van garantie? Wat gebeurt er als het eten bijvoorbeeld niet gaar is of als het eten niet naar wens is?
- Verzeker je bedrijfsrisico’s.
- Ziektekostenverzekering. Iedereen heeft een ziektekostenverzekering, ook jij als ondernemer.
- Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen (WAM). Deze verzekering is verplicht als je een motorvoertuig (auto’s, trucks en motoren) gebruikt voor jouw bedrijf. Deze verzekering is voor als je jouw catering laat bezorgen bij de klanten. Met de WAM is je verkeeraansprakelijkheid verzekerd. Dit is van belang als je een ongeluk krijgt onderweg.
- Opstalverzekering. Jouw catering is aan huis en je zal een opstalverzekering moeten afsluiten van je hypotheekverstrekker. Hiermee verzeker jij je tegen schade door bijvoorbeeld inbraak of brand.
- Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) of Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Met een BAV verzeker je de financiële gevolgen van een beroepsfout. Met een AVB verzeker je je voor schade die je maakt bij een klant.
Daarnaast beperk je bedrijfsrisico’s door andere aanvullende verzekeringen zakelijk af te sluiten, zoals arbeidsongeschiktheidsverzekering, bedrijfsschadeverzekering, inventarisverzekering, kredietverzekering, transportverzekering.
Verdiep je in de HACCP-regeling
In de HACCP-regeling staat onder andere hoe je duidelijk onderscheid maakt tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor privé gebruik. Ook beschrijft het waar je werkruimte, jouw keuken, aan moet voldoen. Kortom alle regels rondom voedselveiligheid.
- De HACCP-regeling staat los van de inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
Bij het verwerken van voedingsmiddelen kunnen er ook dingen fout gaan. Dit kan de veiligheid van het eten of drinken in gevaar brengen. Je bent dan ook verplicht om alle mogelijke risico’s die komen kijken bij catering vanuit huis, te beschrijven in een voedselveiligheidsplan. HACCP is een systematiek voor het opstellen van een voedselveiligheidsplan. De NVWA houdt toezicht of jij je aan de regels houdt die in het plan staan. Je krijgt regelmatig een controle van NVWA-inspecteurs en zij zullen vast te stellen of je op een veilige manier te werk gaat bij de catering vanuit huis.
- Je kunt als bedrijf zelf een voedselveiligheidsplan opstellen. Daarbij moet je je wel houden aan de systematiek van de HACCP-regeling.
- Het gehele productieproces van catering vanuit moet in kaart worden gebracht, de mogelijke gevaren moeten worden benoemd en je geeft aan hoe groot de risico’s zijn. Vervolgens bepaal je de ‘kritische controlepunten’. Dit zijn activiteiten of momenten in het proces die gecontroleerd moeten worden om de risico’s te verkleinen of uit te bannen.
- Als je zelf een voedselveiligheidsplan opstelt, moet je rekening houden met de 7 basisprincipes.
- Breng potentiële gevaren in kaart en wijs bestaanbare gevaren aan.
- Ga na welke maatregelen er nodig zijn om eventuele gevaren tegen te gaan of te beheersen en stel vervolgens de kritische beheerspunten (CCP’s) vast. CCP’s zijn punten in het gehele proces waar het risico kan worden voorkomen, weg worden gehaald of tot een zo laag mogelijk en aanvaardbaar niveaukan worden teruggebracht.
- Benoem per CCP de kritische grenzen.
- Benoem hoe de CCP’s bewaakt kunnen worden en stel deze vast.
- Stel de correctieve acties vast per CCP. Correctieve acties zijn nodig wanneer bij een controle worden aangegeven dat het CCP niet wordt beheerst. De correctieve acties kunnen nodig zijn op het een product of op het proces en moeten leiden tot herstellen van de veiligheid.
- Stel verificatie vast. Verificatie is een periodieke controle om na te gaan of de HACCP-aanpak effectief is, of om na te gaan of de beheersing van een CCP effectief is en hoe dit eventueel anders zou kunnen. Verificatie laat zien of de werkwijze van jouw catering vanuit huis tot voldoende veiligheid leidt.
- Houd documentatie en registraties bij. Een systeemopzet zal moeten worden gedocumenteerd. Registratie is het verplicht vastleggen van bepaalde onderdelen van de systeemuitvoering.
- Je mag ook gebruik maken van een goedgekeurde Hygiënecode van de sector. Een Hygiënecode is een kant-en-klaar HACCP-plan. De goedgekeurde code kun je bestellen via de ed volgende link, www.khn.nl
- Een Hygiënecode is niet hetzelfde als Diploma Sociale Hygiëne
De Hygiënecode wordt nogal eens verward met Dilpoma Sociale Hygiëne. Bij Sociale Hygiëne gaat het om een verantwoorde verkoop van alcohol en bij de Hygiënecode gaat het over het veilig bereiden van voedsel en dranken. De eisen van verkoop van alcohol zijn vastgelegd in de Drank- en Horecawet.
Bij een cateringbedrijf vanuit huis kan het zijn dat jij jouw eigen keuken voor zowel privé als voor zakelijk wilt gebruiken. Dit is geen probleem, maar het is belangrijk dat jij een duidelijk verschil kan maken tussen de levensmiddelen voor jouw cateringbedrijf en de levensmiddelen die je privé gebruikt. Je kan gebruik maken van twee koelkasten, de één voor privé en de andere voor zakelijk. Je kan ook met post-its aantonen welke producten voor zakelijk en privé zijn. De NVWA zal dit bij de controle ook checken.
Het is niet toegestaan om huisdieren en/of kleine kinderen in de buurt te hebben van het proces. Zij moeten dus uit de buurt blijven van de bereiding van het eten. Dit is in verband met de hygiëne. Er is contact opgenomen met de GGD, KvK en NVWA en zij kunnen op dit moment geen uitspraak doen of een hekje of een deur tussen het proces en de huisdieren en/of kleine kinderen voldoende is
Verdiep je in de voorwaarden van bezorging
Als je jouw catering wil laten bezorgen bij je klanten met je eigen vervoersmiddel, moet je rekening houden met verschillende dingen. Zorg ten eerste dat het vervoersmiddel schoon is. Verwarmende etenswaren moeten op minimaal 60 C° blijven voor afgifte. Gekoelde waren op maximaal 7 C°. het op temperatuur houden van de levensmiddelen is belangrijk, zodat het eten of drinken niet kan bederven. Verpakkingsmiddelen, zoals doosjes en schalen, moeten geschikt zijn voor het bewaren van voedsel en mogen geen bedreiging zijn voor de voedselveiligheid.