Het kwijtraken van je arbeidsongeschiktheidsverzekering is een veel genoemde angst bij uitkeringsgerechtigden die een onderneming gaan starten. Daarnaast wordt vaak gedacht dat de verzekering een stuk duurder wordt wanneer je gaat ondernemen. Maar wat gebeurt er nu echt met je arbeidsongeschiktheidsverzekering als je start met een onderneming vanuit een uitkering? Solvid Ondernemen heeft het voor je uitgewerkt in dit artikel.
Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die afgesloten wordt om blijvend inkomsten te hebben in het geval dat je niet meer kunt werken (bijvoorbeeld door ziekte). De verzekering wordt vaak afgesloten door ondernemers en zelfstandigen. Er is namelijk geen financieel vangnet vanuit de overheid als je als zzp’er of ondernemer arbeidsongeschikt raakt. Wanneer je in loondienst bent, is er wel een financieel vangnet. In dat geval is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet nodig.
Moet ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten?
Als je vanuit een uitkering een onderneming gaat starten, kun je vaak terugvallen op de uitkering als je plots niet meer kunt ondernemen. Stel dat je een WIA-uitkering geniet, dan moet je 5 aaneengesloten jaren meer verdienen dan 65% van wat je verdiende voordat je ziek werd, voordat je het recht op uitkering verliest. Het is dus niet nodig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten voordat jij meer dan 5 aaneengesloten jaren meer verdient dan die 65%. Heb je een Wajong-uitkering? Dan mag je daar levenslang op terugvallen. Wanneer jij onverwachts niet meer kunt ondernemen, mag je terugvallen op de Wajong-uitkering (en heb je geen arbeidsongeschiktheidsverzekering nodig). Voordat je de arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit is het daarom verstandig om te onderzoeken of je in jouw situatie nog terug kunt vallen op je uitkering als je niet meer kunt ondernemen.
Hoe sluit ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering af?
Is het toch nodig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten? Lees dan in deze paragraaf hoe je dit doet.
Er zijn meerdere aanbieders waar een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten kan worden, bijvoorbeeld: Allianz, Centraal Beheer en Interpolis. Zoek van tevoren uit welke onderneming het beste bij jou past. Welke onderneming je ook kiest, bij alle aanbieders van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, gaat het afsluiten ongeveer hetzelfde:
- Bepaal:
– Hoelang je een uitkering wilt ontvangen;
– Je gewenste eigenrisicoperiode. In andere woorden: de eerste X jaar die je niet verzekerd wilt zijn.
Vervolgens kan je premie bepaald worden aan de hand van bovenstaande, je inkomen en je leeftijd. - Vul het aanvraagformulier in.
- Als je zelf je arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit (en er geen tussenpersoon bij betrokken is), zul je ook wat vragen krijgen over je kennis en ervaring met de verzekering.
- Vul je persoonsgegevens én betaalgegevens in.
Binnen een korte termijn zal er dan contact met je opgenomen worden over de verzekering.
Wat als ik mijn arbeidsongeschiktheidsverzekering niet kan betalen?
Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is voor veel startende ondernemers te duur. Het kan ook zijn dat de onderneming die de verzekering aanbiedt, jou niet aanneemt omdat je te weinig verdient. Dan heeft UWV een mogelijkheid om een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij hen af te sluiten. Neem contact op met je arbeidsdeskundige voor meer informatie hierover.
Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering is dus vaak niet nodig als je start met een onderneming vanuit een uitkeringssituatie. Voordat je de arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit is het daarom verstandig om uit te zoeken of je in jouw situatie nog terug kunt vallen op je uitkering als je niet meer kunt ondernemen. Mocht het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering toch nodig zijn, maar je kunt het niet betalen, dan heeft UWV in sommige gevallen ook een oplossing voor je. Wees niet bang om je arbeidsdeskundige om hulp te vragen over je arbeidsongeschiktheidsverzekering wanneer dat nodig is!
Wil jij onderzoeken of het ondernemerschap wat voor jou is? Klik hier om een gratis en vrijblijvend adviesgesprek aan te vragen.