Alternatieve financieringsvormen, een overzicht
23 juli 2019

Een bank is niet altijd bereid om geld te lenen, maar er zijn gelukkig vele andere vormen van financiering mogelijk. Als je op zoek bent naar investeerders voor jouw bedrijfsideeën, kunnen alternatieve financieringsvormen iets voor jou zijn.

Wat zijn alternatieve financieringsvormen?

Onder alternatieve financieringsvormen worden alle financieringsmogelijkheden verstaan die niet door een bank verstrekt worden. Bekende vormen van alternatieve financiering zijn microkrediet, crowdfunding en subsidies. Het is daarnaast mogelijk om diverse financieringsvormen te combineren, dit heet een financieringsmix of een stapelfinanciering.

Alternatieve financieringsvormen op een rijtje:

1. Financiering uit eigen bedrijf

Voordat je op zoek gaat naar externe financiering, kun je eerst de mogelijkheid tot het vrijmaken van geld uit je eigen bedrijf vrij te maken voor de investering? Hierbij kun je denken aan het optimaliseren van de debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer of het aanpassen van de bedrijfsvoering.

2. Overheidsregelingen en subsidies

De overheid steunt startende ondernemers met subsidies en startersregelingen. Solvid Ondernemen kan je helpen met het identificeren van de regelingen waar jij recht op hebt, bijvoorbeeld via gemeente of UWV.

3. Crowdfunding

Crowdfunding is een steeds populairdere alternatieve financieringsvorm. Hierbij kunnen enthousiaste mensen investeren in jouw plannen. Mensen kunnen op diverse wijzen investeren, door bijvoorbeeld te doneren, te sponsoren, geld uit te lenen en te participeren.

4. Microkrediet

Microkrediet kan een waardevolle alternatieve financieringsmethode zijn. Je kunt hiermee tot €250.000 lenen. Bij deze vorm van financieren wordt ook begeleiding en advies gegeven. Dit waarborgt de continuïteit van het bedrijf.

5. Familie en vrienden

Je kunt ervoor kiezen om vrienden en familie te vragen te investeren in jouw bedrijf. Het is hierbij belangrijk dat je de nodige zaken op papier zet. Je wilt natuurlijk duidelijke afspraken maken met een ieder over de terugbetaaltermijn en eventuele rente.

Financiering aanvragen bij Solvid Ondernemen?

Solvid Ondernemen kan jou helpen bij een succesvolle financieringsaanvraag door ook alle alternatieve financieringsmethoden aan te bieden. Samen inventariseren we de mogelijkheden om jouw idee te financieren.

Door middel van een kosteloos en vrijblijvend gesprek kunnen we al een beeld schetsen van de mogelijkheden. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Al meer dan vijftien jaar begeleidt Solvid Ondernemen (startende) ondernemers in het hele traject naar een succesvolle onderneming. Van jouw idee, tot een solide onderbouwing op papier, tot de aanvraag van de financiering en de verwezenlijking van jouw droom. 

Contact

 

Solvid Ondernemen B.V. 

Ringbaan Oost 116b

5013 CD Tilburg

+31 (0)13 711 51 43

info@solvidondernemen.nl