Bedrijfskrediet: friends, family and fools

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Een belangrijke stap bij het verkrijgen van een bedrijfskrediet kan het aanspreken van de eigen kennissenkring zijn. Bij investeerders wordt dit het friends, family and fools circuit genoemd. Soms wordt fools vervangen door fans omdat dat iets minder negatief klinkt. Wat zijn nu de voor en nadelen van geld aan nemen van de mensen die het dichtst bij u staan.

Voordeel: (gedeeltelijke) financiering

Vaak kunt u via de informele weg zonder al te veel gedoe geld lenen voor uw onderneming en meteen beginnen. Via andere manieren zult u een langer traject doorlopen van ondernemingsplannen, gesprekken en (soms veel) bedenktijd. U kunt nu meteen de start maken die u voor ogen heeft. In veel gevallen zal het echter voor komen dat u niet het gehele benodigde bedrag kunt lenen binnen uw eigen netwerk. Ook dan is een gedeeltelijke financiering nog steeds een stap vooruit. Een investeerder zal eerder aan boord stappen in een project als u al andere investeerders heeft gevonden.

Nadeel: persoonlijke betrokkenheid

Als u geld leent van een bekende en vervolgens niet in staat bent om dit terug te betalen kan de relatie hier onder lijden. Om het risico op een pijnlijke breuk te verminderen kunt u de volgende tips in acht nemen:

Leen geen geld wat de lenende partij eigenlijk niet kan missen.

Als uw oom over twee jaar met pensioen gaat is het waarschijnlijk niet verstandig voor hem om dat geld nu uit te lenen. Er is namelijk geen enkele garantie dat de lening dan al terug betaalt kan worden.

Geef duidelijk aan dat de investering een risico met zich meebrengt.

Natuurlijk is de neiging aanwezig om de zaken rooskleuriger voor te stellen dan ze zijn op het moment dat iemand overweegt om te investeren in uw onderneming maar zeker als de financiering afkomstig is van iemand binnen het friends, family & fools circuit is het noodzakelijk om er op te wijzen dat er een kans bestaat dat van het geld niets meer terug komt bij de investerende partij.

Leg duidelijk de voorwaarden van de investering vast.

Leg van te voren vast onder welke voorwaarden u de investering accepteert. Krijgt de investeerder er aandelen voor terug of is het een lening en ontvangt de investeerder slechts rendement? Hoeveel aandelen of rendement bent u bereid te geven en wanneer kunnen er geldstromen worden verwacht richting de investerende partij? Voordeel van een investeerder uit het friends, family and fools circuit is dat er over het algemeen meer flexibiliteit is met betrekking tot terugbetaling. Maar besef wel dat geleend geld altijd terug betaald dient te worden en dat het lasig uitleggen is aan je moeder als je op vakantie gaat naar Hawaï terwijl je haar nog vijfduizend euro schuldig bent.

Onder de juiste omstandigheden kan het geld van een investeerder uit de groep friends, family and fools u het zetje geven dat u nodig heeft. Als u bovenstaande tips in acht neemt dan houdt u makkelijker het persoonlijke en het zakelijke gescheiden.  Zo kunnen zowel u als de investerende partij met volle tevredenheid terugkijken op een geslaagde samenwerking.\

Niet altijd is de investering van de friends, family and fools groep groot genoeg om de volledige financieringsbehoefte te dekken. Neem dan eens contact op met ons om te kijken hoe we u kunnen helpen de aanvullende financiering te bewerkstelligen. U kunt daarvoor het contactformulier invullen of even bellen met ons op 013-7115143.