Onze klanten geven ons 5 van de 5 sterren
5/5

Bedrijfskrediet: friends, family and fools

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Een belangrijke stap bij het verkrijgen van een bedrijfskrediet kan het aanspreken van de eigen kennissenkring zijn. Bij investeerders wordt dit het friends, family and fools circuit genoemd. Soms wordt fools vervangen door fans omdat dat iets minder negatief klinkt. In dit artikel ontdek je tips voor het aan nemen van geld van de mensen die het dichtst bij je staan én worden voor- en nadelen besproken.

Tips friends, family and fools investering

Onder de juiste omstandigheden kan het geld van een investeerder uit de groep friends, family and fools je het zetje geven dat je nodig hebt. Als je onderstaande tips in acht neemt dan houd je makkelijker het persoonlijke en het zakelijke gescheiden. Zo kunnen zowel jij als de investerende partij met volle tevredenheid terugkijken op een geslaagde samenwerking.

  1. Leen geen geld wat de lenende partij eigenlijk niet kan missen.
    Als je oom over twee jaar met pensioen gaat is het waarschijnlijk niet verstandig voor hem om dat geld nu uit te lenen. Er is namelijk geen enkele garantie dat de lening dan al terugbetaalt kan worden.
  2. Geef duidelijk aan dat de investering een risico met zich meebrengt.
    Natuurlijk is de neiging aanwezig om de zaken rooskleuriger voor te stellen dan ze zijn op het moment dat iemand overweegt om te investeren in uw onderneming. Dit is zeker het geval als de financiering afkomstig is van iemand binnen het friends, family & fools circuit. Daarom is het noodzakelijk om erop te wijzen dat er een kans bestaat dat van het geld niets meer terugkomt bij de investerende partij.
  3. Leg duidelijk de voorwaarden van de investering vast.
    Leg van tevoren vast onder welke voorwaarden de investering wordt geaccepteerd. Krijgt de investeerder er aandelen voor terug of is het een lening en ontvangt de investeerder slechts rendement? Hoeveel aandelen of rendement bent je bereid te geven en wanneer kunnen er geldstromen worden verwacht richting de investerende partij? Voordeel van een investeerder uit het friends, family and fools circuit is dat er over het algemeen meer flexibiliteit is met betrekking tot terugbetaling.

Voordelen

Vaak kun je via de informele weg zonder al te veel gedoe geld lenen voor je onderneming en meteen beginnen. Via andere manieren moet je een langer traject doorlopen van ondernemingsplannen, gesprekken en (soms veel) bedenktijd. Door het lenen van geld van je familie, kun je nu meteen de start maken die je voor ogen hebt. Bovendien kun je bij familie en vrienden doorgaans snel, relatief goedkoop en tegen gunstige voorwaarden lenen. In veel gevallen zal het echter voor komen dat je niet het gehele benodigde bedrag kunt lenen binnen je eigen netwerk. Ook dan is een gedeeltelijke financiering nog steeds een stap vooruit. Een investeerder zal eerder aan boord stappen in een project als je al andere investeerders heeft gevonden.

Nadelen

Als u geld leent van een bekende en vervolgens niet in staat bent om dit terug te betalen kan de relatie hier onder lijden. Besef dat geleend geld altijd terugbetaald dient te worden en dat het lastig uitleggen is aan je moeder als je op vakantie gaat naar Hawaï terwijl je haar nog vijfduizend euro schuldig bent.

Niet altijd is de investering van de friends, family and fools groep groot genoeg om de volledige financieringsbehoefte te dekken. Neem dan eens contact op met ons om te kijken hoe we je kunnen helpen de aanvullende financiering te bewerkstelligen.