De belangrijkste veranderingen voor ondernemers in 2020

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Vanaf 1 januari 2020 vinden er aantal veranderingen plaats die van invloed zijn op ondernemers in Nederland. In deze blog lichten we de belangrijkste veranderingen toe en vertellen we wat ze voor jou als ondernemer betekenen.

Het nieuwe btw-identificatienummer

De eerste verandering voor ondernemers betreft een nieuw btw-identificatienummer. Wanneer je een eenmanszaak hebt en dus ingeschreven staat bij de KVK, dan heb je een nieuw btw-nummer ontvangen van de Belastingdienst. In het nieuwe btw-identificatienummer is het BSN-nummer van de ondernemer niet meer te herleiden en dit maakt het minder fraudegevoelig. Het nieuwe btw-identificatienummer dien je als ondernemer vanaf 1 januari 2020 te vermelden en te gebruiken op facturen en op de website. Let op: in de communicatie met de belastingdienst blijf je je oude btw-identificatienummer gebruiken.

Jaarlijkse verlaging zelfstandigenaftrek

Je hebt recht op zelfstandigenaftrek wanneer je door de belastingdienst als ondernemer wordt gezien en je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur. Door de zelfstandigenaftrek valt de belastbare winst lager uit en betaal je als ondernemer dus minder inkomstenbelasting. Wanneer je er momenteel gebruik van maakt of van plan bent om er volgend jaar gebruik van te maken, moet je echter rekening houden met een verlaging van deze aftrekpost. De zelfstandigenaftrek bedraagt momenteel €7.280 en zal in 2020 verlaagd worden naar €7030. De zelfstandigenaftrek zal de komende jaren verder dalen en zal uiteindelijk in 2028 nog maar €5.000 bedragen.

Tegenover de verlaging van de zelfstandigenaftrek staat echter wel een verhoging van de arbeidskorting en de algemene heffingskortingen. De verlaging van de zelfstandigenaftrek wordt dus gecompenseerd. Dit zorgt ervoor dat ondernemers onder de streep nauwelijks iets van deze veranderingen zullen merken.

Nieuwe kleineondernemingsregeling (KOR)

In 2019 is het nog zo dat deze regeling ervoor kan zorgen dat je minder of helemaal geen btw hoeft te betalen. Dit kan echter alleen toegepast worden wanneer het saldo van de ontvangen btw minus de betaalde btw minder is dan €1883 per jaar.

Vanaf 2020 verandert deze regeling in een btw-vrijstelling. Mits je omzet exclusief btw onder de €20.000 blijft, kun je gebruik maken van de nieuwe kleineondernemingsregeling. Rechtspersonen zoals verenigingen en BV’s kunnen vanaf 2020 ook gebruiken maken van de nieuwe KOR. Wanneer je kiest om deel te nemen aan de regeling, hoef je geen btw af te dragen, maar is het ook niet mogelijk om btw terug te vorderen van de belastingdienst.

Meer informatie over de kleine ondernemingsregeling lees je in de blog: Nieuwe regeling voor kleine ondernemingen (KOR)

Verhoging van het minimumloon

Vanaf 1 januari 2020 stijgen de bruto bedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon. Wanneer je personeel in dienst hebt als ondernemer, dien je hier rekening mee te houden. Het wettelijke bruto minimumloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt vanaf 1 januari 2020 €1.653,60 per maand. Het minimumjeugdloon is een percentage van het wettelijke bruto minimumloon en dit percentage is afhankelijk van de leeftijd.

Wijziging tarief vennootschapsbelasting

Wanneer je een onderneming in de vorm van een BV of NV hebt, betaal je vennootschapsbelasting over de winst. Winsten tot en met €200.000 worden in 2019 tegen een tarief van 19 procent aan vennootschapsbelasting belast. In 2020 daalt dit tarief echter naar 16,5 procent. Voor winsten vanaf €200.000 bedraagt het tarief 25% en dit zal ook in 2020 zo blijven.

Heb je vragen over de veranderingen voor ondernemers of wil je graag voor jezelf beginnen, maar weet je niet zo goed hoe je het aan moet pakken? Neem dan nu contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek!