Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen
5 februari 2020

Wat is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen? 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) wil zeggen dat bedrijven naast het behalen van voldoende winst ook rekening houden met de invloed die hun bedrijfsvoering heeft op de mens en op het milieu. Waar autofabrikanten vroeger nog niet keken naar hoe vervuilend de auto’s waren die zij produceerden, zie je tegenwoordig steeds meer auto’s verschijnen die beter zijn voor het milieu. De productie van deze milieuvriendelijke auto’s is een vorm van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Een ander voorbeeld is het in dienst nemen van werknemers die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt. 

Er zijn steeds meer consumenten die het belangrijk vinden dat de bedrijven, waar ze producten of diensten aanschaffen, hun verantwoordelijkheid richting de maatschappij nemen. Consumenten maken zich zorgen om onder andere het welzijn van mensen en om de problemen die er momenteel spelen op het gebied van milieu. Wanneer bedrijven laten zien dat ze meegaand zijn met het welzijn van de mens of activiteiten ondernemen die zorgen voor een beter milieu, voelen consumenten zich verbonden met een bedrijf. Bedrijven laten dan als het ware een stukje menselijkheid zien en veel consumenten waarderen dit. 

MVO voor kleine ondernemingen 

De voorbeelden die tot nu toe genoemd zijn, zijn gerelateerd aan grote bedrijven. Wanneer je een kleinere onderneming hebt is het echter ook verstandig om te kijken naar opties op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De mogelijkheden op dit gebied voor kleinere bedrijven hangen af van de sector waarin het bedrijf zich bevindt. Wanneer je een restaurant hebt kun je bijvoorbeeld denken aan het minimaal verspillen van voedsel en in het geval van een kledingzaak kun je ervoor zorgen dat de kleding die je inkoopt gemaakt is door mensen die daar een eerlijk loon voor hebben gekregen. Energie besparen, afval scheiden en een divers personeelsbestand aanhouden zijn ook manieren om bij te dragen aan een betere maatschappij. 

Waarom maatschappelijk verantwoord ondernemen? 

Op het oog lijken dit zeer eenvoudige initiatieven, maar toch creëren ze zeer veel goodwill bij consumenten. Wanneer je als ondernemer laat zien dat jij dezelfde zorgen deelt als zij, onderscheid je je van concurrenten die hier niet veel om geven. Maatschappelijk verantwoord ondernemen kan uiteindelijk dus zorgen voor een groei in het aantal klanten! 

Wil je meer weten over dit onderwerp, of heb je een andere vraag op het gebied van ondernemerschap? Neem gerust contact met ons op! 

Al meer dan vijftien jaar begeleidt Solvid Ondernemen (startende) ondernemers in het hele traject naar een succesvolle onderneming. Van jouw idee, tot een solide onderbouwing op papier, tot de aanvraag van de financiering en de verwezenlijking van jouw droom. 

Contact

 

Solvid Ondernemen B.V. 

Ringbaan Oost 116b

5013 CD Tilburg

+31 (0)13 711 51 43

info@solvidondernemen.nl