Onze klanten geven ons 5 van de 5 sterren
5/5

Hoe maak jij jouw doelstellingen SMART?

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Wist je dat, als je doelstellingen SMART formuleert, de kans groter is dat je jouw doelen binnen het gestelde termijn haalt? Doordat je doelen behaalt word je gemotiveerd, gelukkig én haal jij meer voldoening uit jouw taken! Dat klinkt goed, maar hoe formuleer je doelstellingen SMART? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet!

Wat zijn SMART doelstellingen?

SMART doelstellingen zijn concrete, rechtgevende en haalbare doelen. De doelstellingen voldoen aan de volgende criteria, ze zijn: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden geformuleerd. Door de doelen volgens deze SMART criteria te formuleren, maak je je ambities en ideeën concreet.

Hoe formuleer je een SMART doelstelling?

Aan de hand van het volgende voorbeeld, lichten wij het toe: “ik wil mijn kennis delen over het maken van SMART doelstellingen”.

1. Specifiek

Het doel moet duidelijk en concreet gemaakt worden, iedereen die je doelstelling leest moet begrijpen welk resultaat je wilt bereiken.

Voorbeeld:
“Ik wil mijn kennis delen over het maken van SMART doelstellingen” is nog niet specifiek genoeg. Je weet namelijk nog steeds niet hoe je die kennis gaat delen. Een correctere manier is om de doelstelling als volgt te formuleren: “Ik wil een blog schrijven over het maken van SMART doelstellingen”.  

2. Meetbaar

Met meetbare doelstellingen is vooruitgang inzichtelijk. Daarnaast zorgt het ervoor dat er te behalen deadlines zijn, waar voldoening uit gehaald kan worden.

Voorbeeld:
“Ik wil een blog schrijven over het maken van SMART doelstellingen van ongeveer 500 woorden.”

3. Acceptabel

Is het doel alleen voor jou? Dan is het al prima als jij het ‘eens bent’ met de doelstelling. Zijn er andere personen betrokken? Dan moet er altijd gecheckt worden of zij het ook eens zijn met de doelstelling.

Voorbeeld:
Ik schrijf de blog als medewerker van Solvid Ondernemen. Dan is het van belang om te checken of de onderneming het eens is met de 500 woorden. Of nog algemener: Wilt Solvid Ondernemen wel een blog of liever een video?

4. Realistisch

Met andere woorden: haalbaar. Om te kijken of de doelstelling realistisch is, kunnen de volgende vragen gesteld worden:

  • Is de doelstelling uitvoerbaar en zijn de inspanningen die er gedaan moeten worden realistisch?
  • Zijn alle kennis en middelen aanwezig om de doelstelling te behalen?
  • Is de doelstelling niet te eenvoudig te behalen?
  • Is het doel wel echt nodig?

Voorbeeld:
Om het doel “mijn kennis delen over het maken van SMART doelstellingen” te behalen, zou ik een live Webinar kunnen geven waarin ik eerst uitleg geef en daarna luisteraars help hun doelstellingen SMART te maken. Echter heb ik geen kennis van het hosten van een Webinar en ook geen goede middelen hiervoor. Daarom is het beter om een blog schrijven over het formuleren van SMART doelstellingen, dit is voor mij realistisch, ik heb hier ervaring mee.

Extra tip!
Merk je dat het doel te groot is? Probeer het doel op te splitsen in kleinere haalbare doelstellingen.

5. Tijdsgebonden

Een concrete start- en einddatum zorgen ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent. Het stellen van een einddatum zorgt daarnaast dat je gemotiveerd blijft.

Voorbeeld:
“Ik wil een blog geschreven hebben over het maken van SMART doelstellingen van ongeveer 500 woorden, vóór 2 oktober 2020.”

Wij wensen je veel succes met het behalen van al je gewenste doelen! Hopelijk helpt het opstellen van doelstellingen volgens de SMART methode je op weg!