Jong ondernemen, je ziet het steeds vaker

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Wist je dat steeds meer jongeren tegenwoordig een eigen bedrijf beginnen? Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. In 2020 was er zelfs een stijging van 70% ten opzichte van 2018 in de leeftijdscategorie 18 jaar en jonger. Wat zijn nou de voordelen om als jongere een onderneming te starten? En waar moet je op letten?

Durven ondernemen

Jongeren hebben veel tijd. En lef. De eerste stap naar ondernemerschap is vaak een kwestie van durven. Jongeren durven deze stap te zetten. Vaak is het geen ramp als een idee niet werkt, er is nog genoeg tijd om je huidige ideeën aan te passen of om nieuwe en wél werkende ideeën in de markt te zetten.

Lagere vaste lasten

Jongeren hebben nog weinig vaste lasten, zoals bijvoorbeeld een hypotheek. Dit maakt ze flexibeler én ze kunnen meer risico’s nemen. Werkt een idee niet, dan zijn de gevolgen vaak minder groot wanneer je op jonge leeftijd begint met ondernemen. Wanneer je ouder bent en een hypotheek hebt waarvan je de lasten niet kunt betalen doordat het financieel tegenzit met je onderneming, zijn de gevolgen groter.

Sociale media

De jongere generatie is opgegroeid met sociale media. Ze kennen de ins en outs en weten vaak hoe ze dit effectief kunnen inzetten voor marketing doeleinden. Hierin hebben ze een stap voor op oudere generaties die minder bekend zijn met sociale media. Het op de juiste manier inzetten van sociale media helpt je om gemakkelijker je doelgroep te bereiken en op die manier aan nieuwe klanten te komen.

Waar moet je op letten als jongere bij het starten van je bedrijf?

Wanneer klanten voor de keuze staan om een dienst of een product bij een onderneming af te nemen moet dat voor hen goed voelen, ze willen zeker weten dat ze beste keuze maken. Enerzijds bereik je dit door professioneel over te komen en te laten zien dat jij een autoriteit bent binnen je vakgebied. Anderzijds is het belangrijk dat je dit niet alleen zelf vindt, maar dat anderen dit ook over je zeggen. Zorg dus ook voor goede recensies van anderen en plaats deze op je website.

Maak daarnaast gebruik van je netwerk. Als ondernemer hoef je zelf niet overal goed in te zijn, zolang je je netwerk effectief kan inschakelen wanneer dat nodig is. Bovendien komen er veel (administratieve) zaken kijken bij het starten van een onderneming. Zorg dat jij hier hulp bij zoekt, als je er niet uitkomt. Je netwerk kan je ook helpen bij het vinden van nieuwe klanten.

Let ten slotte ook op subsidies en regelingen! Veel jongeren zijn niet op de hoogte van de fiscale regelingen wanneer zij starten. Lees je goed in en zorg dat jij een goede start maakt!

Wil jij meer weten over het starten van een onderneming en alle zaken die daarbij komen kijken? Neem dan contact met ons op!