Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Sinds 1 januari 2020 is de kleine ondernemersregeling (KOR) veranderd. We hebben gemerkt dat nog veel ondernemers vragen hebben over wat deze nieuwe regeling nou eigenlijk inhoudt. In deze blog vertellen wij jou waarom je wel óf juist niet zou moeten kiezen voor de KOR.

Wat is er veranderd?

Met de oorspronkelijke KOR kon je achteraf berekenen of je in aanmerking kwam voor een belastingkorting. Als je btw-bedrag dat je op jaarbasis moest afdragen minder was dan €1883, hoefde je maar een gedeelte of zelfs geen btw af te dragen. Per 1 januari 2020 kies je vooraf of je gebruik maakt van de KOR. Je mag deze keuze maken als je omzet lager is dan €20.000 per jaar. Je krijgt dan een vrijstelling van de btw-plicht. Dit betekent dat jij geen btw hoeft te rekenen aan je klanten en je ook geen btw-aangifte hoeft te doen. Let op dat je dan op je facturen naar klanten altijd vermeldt dat de KOR van toepassing is. Daarnaast is het sterk aan te raden je administratie wel het hele jaar up-to-date te hebben. Waar je eerst per kwartaal aangifte moest doen, is dat nu enkel bij de inkomstenbelasting. Het risico dat de administratie langer blijft liggen ligt daarmee op de loer.

Wat nadelig kan zijn is dat dit betekent dat je ook geen btw meer terugkrijgt over je investeringen en kosten. Ben jij bijvoorbeeld beginnend ondernemer met weinig omzet, of heb je een flinke investering die op korte termijn gedaan wordt, dan betekent het dat je geen btw kan aftrekken op die aankoop. Let op: je mag je aankopen wel aftrekken van je winst. De KOR heeft geen invloed op de aftrekbare kosten voor de inkomstenbelasting.

De keuze die je maakt om mee te doen aan de KOR is voor drie jaar. Je moet dus alvast vooruit gaan kijken, wat de keuze een stuk lastiger maakt. Denk alvast vooruit, zijn er flinke investeringen die je gaat doen in de komende jaren?

Als jij denkt minder dan €20.000 te omzet te gaan hebben in een jaar kun je je aanmelden voor de KOR. Als jij je afvraagt of je hieronder blijft met je omzet, kun je bijvoorbeeld kijken naar de afgelopen jaren. Hoeveel omzet had je toen? Als je je hebt aangemeld voor de KOR en dan toch meer dan €20.000 omzet maakt is dit niet een probleem, geef het wel gelijk aan bij de belastingdienst.

KOR

Hoe werkt het in de praktijk?

Vaak is het zo dat de KOR met name interessant is als je de particuliere markt bedient. Dit komt omdat een particuliere klant beredeneert in bedragen incl. btw. Als hij iets koopt voor € 100,- dan is dit inclusief btw. Dit betekent voor jou als ondernemer dat je hier btw over afdraagt. In geval van de KOR hoeft dit niet. Dit zie je terug in voorbeeld 1.

Bij een zakelijke klant wordt vaak beredeneert vanuit een bedrag exclusief btw. Als je een prijs afspreekt van € 100,- dan krijgt de klant een factuur van €121,- (incl. 21%) btw. Voor de klant maakt dit niet uit, immers, hij krijgt de btw terug. Jij als ondernemer draagt de btw af. Wanneer je de KOR inzet, dan krijgt de klant een factuur van € 100,- vrijgesteld van btw. Per saldo maakt dit voor jou als ondernemer niet uit. Echter, in geval van KOR krijg jij de btw die je betaald hebt over je kosten niet terug. Vaak is de KOR in dit geval nadelig. Dit zie je terug in voorbeeld 2.

Rekenvoorbeeld 1

Je hebt een broodjeszaak, bedient de particuliere markt en hebt een omzet van € 15.000,- (incl. btw). In geval van de particuliere markt communiceer je altijd inclusief btw, omdat de particulier de btw die hij betaalt niet terug kan krijgen. Het exclusief btw bedrag is in dit geval 15.000/1,21: 12.396 en het af te dragen btw-bedrag is € 2.604. Wanneer je de KOR hanteert, is je omzet nog steeds €15.000,- immers, de particuliere klant redeneert niet vanuit een exclusief btw-bedrag. Je inkoop t.o.v. van de omzet is € 6.000,- waarvan € 495,- btw is. Zonder de KOR is je afdracht € 2.109,-.

Het voordeel kun je terugzien in je winst:

  • Met KOR: € 15.000,- -/- € 6.000,- = € 9.000,-
  • Zonder KOR: € 12.396,- -/- €5.505 = € € 6.891,-

De KOR levert in dit geval € 2.109,- meer winst op.

Rekenvoorbeeld 2

Je bedient de zakelijke markt en hebt een omzet per jaar van €15.000 (excl. btw) en je hebt €8.000 (excl. btw; € 9.680 incl. btw) aan investeringen gedaan. Als je meedoet aan de KOR, dan stuur je een factuur van € 15.000,- waarop je vermeldt dat je meedoet aan de KOR. Je krijgt dan de btw over de investeringen (21% van € 8.000,- ;  €1.680,-) niet terug. Als je niet meedoet aan de KOR, dan stuur je een factuur van € 15.000,- plus € 3.150,- btw en die verreken je met € 1.680,- betaalde btw. Per saldo draag je dan € 1.470,- af. Je zou denken dat je hier een voordeel behaalt van € 1.470,-. Echter, dit is niet zo. Je zakelijke klant betaalt namelijk het af te dragen bedrag, iets dat hij in geval van de KOR niet zou doen.

  • Met KOR: € 15.000,- -/- € 9.680,- : € 5.320,-
  • Zonder KOR: € 15.000,- -/- €8.000,- : € 7.000,-

Je voordeel zonder KOR is € 1.680,-.

Heb jij vragen over de KOR of andere vragen over het ondernemerschap? Neem vrijblijvend contact met ons op!