Ondernemen met een WIA-, WAJONG-, Ziektewet-, WAO-, of WAZ-uitkering

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Ondernemen met een uitkering biedt kansen. Dit omdat je recht op uitkering nog blijft bestaan totdat je daadwerkelijk voldoende winst gaat maken. Je kan het tijdens de opstart zien als een vangnet. Heb je een WIA-, WAJONG-, Ziektewet-, WAO-, of WAZ-uitkering? Dan kan ook jij starten met ondernemen. Je kan zelf jouw werk indelen en afstemmen op jouw mogelijkheden. Solvid Ondernemen wil je daar ook graag bij helpen!

Het voordeel van starten met het ondernemerschap in combinatie met deze uitkeringen is dat je de ruimte krijgt om je eigen bedrijf te starten en je de uitkering, al dan niet gedeeltelijk behoudt.

De hoogte van je uitkering wordt altijd ná de inkomstenbelasting definitief berekend op basis van jouw gemaakte winst vóór belasting. In het algemeen geldt hoe hoger je winst, hoe lager het uitkeringsbedrag is waar je recht op hebt.

Er zijn twee manieren om UWV op de hoogte te stellen van jouw winst:

  1. De eerste manier is om vooraf door te geven wat je denkt aan winst te gaan maken uit het ondernemerschap. Dit doe je via het wijzigingsformulier van UWV. Een voordeel hiervan is dat de hoogte van jouw uitkering wordt aangepast naar de inschatting die jij hebt gedaan. Zo kan je voorkomen dat je na de definitieve berekening een hoog bedrag moet terugbetalen, omdat jij ten opzichte van de gemaakte winst te veel aan uitkering hebt ontvangen. In het geval je inschatting hoger was dan je werkelijke winst, zal je de te weinig gekregen uitkering alsnog gewoon ontvangen.
  1. De tweede manier is om achteraf te bepalen wat jouw winst is geweest uit het ondernemerschap. Op deze manier hoef je vooraf geen inschatting te doen en blijf je de uitkering ontvangen zoals vooraf is bepaald. Je ontvangt dan 100% van het uitkeringsbedrag. In de definitieve berekening zal er dan worden gekeken op welk bedrag jij daadwerkelijk recht had. Heb je teveel uitkering ontvangen? Dan zal je het teveel gekregen bedrag alsnog terug moeten betalen.

Als je voor de eerste manier kiest zorg er dan altijd voor dat je inschatting zo reëel mogelijk is. Kies je voor de tweede manier? Dan is het verstandig om zodra je winst gaat maken, het bedrag dat je teveel aan uitkering krijgt opzij te zetten. Zo heb je genoeg geld als je voor onverwachte kosten komt te staan. Je kunt hiervoor ook de rekenhulp van UWV gebruiken.

Ondernemen met een uitkering

Elke uitkering en situatie is anders

Onthoud wel goed dat elke situatie en uitkering anders is. Iedere uitkering heeft bepaalde uitzonderingen, waardoor het in jouw situatie net anders kan zijn. Zo gelden er in de WIA andere uitzonderingen dan in de Wajong. Net zoals dat er in de ziektewet andere uitzonderingen gelden dan in de WAO etc.

Vraag daarom een gratis adviesgesprek aan. Zo kunnen wij jou inzicht geven welke mogelijkheden er voor jou liggen in het ondernemerschap. Zo helpen we jou succesvol stappen te zetten als ondernemer met een uitkering. Velen gingen jou hier al in voor en met succes!

Succesvol ondernemen met een uitkering

Zo heeft bijvoorbeeld Teun van den Brom, ondanks zijn Wajong-uitkering, met succes zijn bedrijf in champagne kunnen opstarten. Teun schrijft: ‘Ik werkte 32 uur in de week en ontving daarnaast een gedeeltelijke Wajong-uitkering. Uiteindelijk lukte het me helaas niet meer om het werk te combineren met mijn beperking. Het was te vermoeiend. Op een mooie decemberdag ben ik met mijn zus naar Frankrijk gereden. Mijn hele leven ben ik al gefascineerd door champagne. Ik raak er niet over uitgeleerd. We bezochten verschillende kleine champagneboeren. Toen ik een boer sprak die zijn product graag in Nederland wilde verkopen, was de beslissing snel gemaakt: dát ging ik doen! Mijn eigen champagne importeren en verkopen. Met 10 doosjes champagne keerde ik huiswaarts. Dat was het begin van mijn bedrijf.’