Onze klanten geven ons 5 van de 5 sterren
5/5

Kosten besparen door bedrijfsoptimalisatie

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Het verhogen van je winst is iets wat veel ondernemers bezighoudt. De focus ligt hierbij vaak op het verhogen van de omzet. Echter, wat veel ondernemers niet doorhebben, is dat ze vaak net zo makkelijk hun winst kunnen verhogen door juist te focussen op kosten besparen! Onnodige kosten maken, en het mislopen van kortingen is zonde. Zorg dat jij het verschil maakt met de onderstaande tips!

Tip 1: Meten is weten

Allereerst: zorg voor een goed inzicht in al je kostenposten. Als je administratie een chaos is en je geen goed overzicht hebt van je kosten, wordt het lastig om te zien waar je op kunt besparen. Kijk periodiek goed naar al je kosten. Haal de innerlijke Dagobert Duck eens in je naar boven en wees kritisch op elke euro die je uitgeeft. Al gauw zul je zien dat je veel kosten maakt die eigenlijk onnodig zijn. Heb je bijvoorbeeld een abonnement op een magazine wat overal rondslingert, maar eigenlijk nooit gelezen wordt? Wees kritisch en kijk waar ruimte is om te besparen.

Tip 2: Check al je reiskosten

Veel ondernemers reizen wat af. Alle kleine ritjes die jij maakt, kunnen op jaarbasis toch aardig oplopen! Voor elk ritje met een privévoertuig mag je namelijk €0,19 per kilometer aftrekken van je winst. Dit geldt dus ook voor ritjes met de fiets! Als jij elke werkdag 3 kilometer fietst naar het station en weer terug, bespaar je op jaarbasis toch al gauw €91,20. Makkelijk verdient!

Reis je veel met de auto? Ga dan eens na of voor jou een zakelijke of een privé auto de beste keuze is. Een goede tip hierbij is om een zakelijke auto te rijden die ouder is dan 15 jaar, zodat je slechts 35% bijtelling over de dagwaarde van de auto betaalt! Dit is vaak een schijntje vergeleken met nieuwe, moderne auto’s.

Tip 3: Word een ster in onderhandelen

Sluit jij binnenkort een nieuw huurcontract af voor je bedrijfspand? Ga je een grote, nieuwe voorraad inkopen? Of loopt het internetabonnement van je bedrijf bijna af? Dan ligt er geld op tafel! Kosten besparen wordt een eitje als jij goed durft te onderhandelen. Ga er niet vanuit dat de prijzen die worden getoond op de website vastliggen. Veel mensen vinden het eng om te onderhandelen. Toch loont het vaak heel erg om dit te doen. Probeer een win-win situatie te realiseren. Benadruk waarom jouw leverancier jou een betere deal zou mogen aanbieden. Jij bent bijvoorbeeld een loyale klant voor de lange termijn en zou daarom graag wat korting willen op het bedrag.

Een andere truc die vaak werkt bij abonnementen, is door op te bellen en te vertellen dat je eigenlijk wil opzeggen. Vaak hebben ze dan ‘toevallig’ toch nog een heel leuke aanbieding. Komt dat even lekker uit!

Tip 4: Offertes bij meerdere leveranciers

Het in kaart brengen van leveranciers en hun voorwaarden is ook een standaard handeling. Ga er nooit vanuit dat de prijzen die zij online tonen vast staan. Contact opnemen met leveranciers biedt meestal prijsvoordelen. Zij hebben er ook belang bij om jou als klant te hebben. Vraag altijd naar kortingen in het telefoongesprek, denk bijvoorbeeld aan totaal aantal geleverde producten en transportkosten.

Tip 5: Neem je kantoor onder de loep

Een kantoor vormt voor veel ondernemers vaak een grote kostenpost. Huurkosten kunnen hoog oplopen, maar ook hier geldt: durf te onderhandelen! Spreek voor jezelf af welk budget jij vrij wilt maken voor de huur van een bedrijfspand en hou jezelf hieraan. Een goede duimregel hiervoor is om zo’n 10 tot 15% van de omzet hiervoor te reserveren. Ben je van plan om het pand te verbouwen? Dan betekent dit voor de verhuurder dat het pand in waarde zal toenemen. Dit mag je best bespreekbaar maken. Bovendien kun je afspreken om een ‘huurvaste-periode’ in te stellen. Dit betekent dat de prijs vast zal liggen voor een bepaalde periode en geen tussentijdse verhogingen mogen worden doorgevoerd, zelfs niet door inflatie. Tel uit je winst!

Tip 6: Personeelskosten

30% zijn de gemiddelde personeelskosten van alle ondernemingen in Nederland tezamen. Ligt dit bij jou hoger of lager? Kun je daar iets aan veranderen? Een ander belangrijk punt is het verloop van personeel in jouw onderneming. Voor veel ondernemers is niet bekend wat het personeelsverloop in de onderneming is en al helemaal onbekend wat de kosten zijn die hieraan verbonden zijn. Personeelsverloop kost echter enorm veel tijd en geld: maar liefst 15 tot 20% van een jaarsalaris zijn kosten die jij als ondernemer maakt wanneer jij personeel moet vervangen.

Wil jij weten waar jij nog meer kosten kunt besparen? Wij kunnen jou daarbij helpen. Neem vrijblijvend contact met ons op!