Schadebeperking voor ondernemers bij het Coronavirus

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Het Coronavirus kan behalve fysieke klachten ook financiële gevolgen hebben. Zie jij je omzet ineens dalen en/of kun jij je werknemers niet meer uitbetalen? Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de schade te beperken.

Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)

Zzp’ers die door het Coronavirus financieel in de problemen komen, kunnen een beroep doen op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz). Het Bbz wordt uitgevoerd door gemeenten. Ben je zzp’er en wil je een beroep doen op het Bbz, neem dan contact op met de gemeente waar je staat ingeschreven.

Werktijdverkorting

Als je tijdelijk onvoldoende werk hebt voor je werknemers, kun je als werkgever een tijdelijke WW-uitkering wegens werktijdverkorting aanvragen. Het UWV vergoedt dan achteraf de uren die de werknemers niet hebben gewerkt. Je betaalt dus minder loonkosten, terwijl je werknemers volledig betaald krijgen.

Verruiming Borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

De staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verruimt vanaf 16 maart de BMKB tijdelijk, zodat bedrijven met een gezond toekomstperspectief gefinancierd kunnen blijven. Bedrijven die in financiële problemen dreigen te komen als gevolg van het Coronavirus, kunnen bij verruiming de overheid vragen garant te staan voor leningen. Deze borgstellingsregeling voor MKB-kredieten moet bedrijven helpen om tijdelijke liquiditeitstekorten op te vangen.

Uitstel van betaling

De Belastingdienst komt ondernemers tegemoet in betalingsproblemen met de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en/of loonbelasting door het Coronavirus. Er is onder voorwaarden uitstel van betaling mogelijk. Dit kun je krijgen door een brief naar de belastingdienst te sturen.

Wijziging voorlopige aanslag

Ondernemers die een lagere winst verwachten als gevolg van het Coronavirus, hebben de mogelijkheid om de belastingdienst te verzoeken om de voorlopige inkomsten- of vennootschapsbelasting te verlagen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of wil je graag sparren over jouw specifieke situatie? Plan een gratis adviesgesprek met ons in en wij helpen je verder.