Welke alternatieve financieringsvormen zijn er?

Share on facebook
Delen
Share on twitter
Delen
Share on linkedin
Delen
Share on whatsapp
Delen
Share on pinterest
Delen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Een bank is niet altijd bereid om geld te lenen, maar er zijn gelukkig vele andere vormen van financiering mogelijk. Als je op zoek bent naar investeerders voor jouw bedrijfsideeën, kunnen alternatieve financieringsvormen iets voor jou zijn.

Wat zijn alternatieve financieringsvormen?

Onder alternatieve financieringsvormen worden alle financieringsmogelijkheden verstaan die niet door een bank verstrekt worden. Bekende vormen van alternatieve financiering zijn microkrediet, crowdfunding en subsidies. Het is daarnaast mogelijk om diverse financieringsvormen te combineren, dit heet een financieringsmix of een stapelfinanciering.

Alternatieve financieringsvormen op een rijtje:

1. Financiering uit eigen bedrijf

Voordat je op zoek gaat naar externe financiering, kun je eerst kijken naar de mogelijkheid tot het vrijmaken van geld uit je eigen bedrijf voor de investering. Hierbij kun je denken aan het optimaliseren van de debiteuren-, crediteuren- en voorraadbeheer of het aanpassen van de bedrijfsvoering.

2. Overheidsregelingen en subsidies

De overheid steunt startende ondernemers met subsidies en startersregelingen. Solvid Ondernemen kan je helpen met het identificeren van de regelingen waar jij recht op hebt, bijvoorbeeld via gemeente of UWV.

3. Crowdfunding

Crowdfunding is een steeds populairdere alternatieve financieringsvorm. Hierbij kunnen enthousiaste mensen investeren in jouw plannen. Mensen kunnen op diverse wijzen investeren, door bijvoorbeeld te doneren, te sponsoren, geld uit te lenen en te participeren.

4. Microkrediet

Microkrediet kan een waardevolle alternatieve financieringsmethode zijn. Je kunt hiermee tot €250.000 lenen. Bij deze vorm van financieren wordt ook begeleiding en advies gegeven. Dit waarborgt de continuïteit van het bedrijf.

5. Familie en vrienden

Je kunt ervoor kiezen om vrienden en familie te vragen te investeren in jouw bedrijf. Het is hierbij belangrijk dat je de nodige zaken op papier zet. Je wilt natuurlijk duidelijke afspraken maken met een ieder over de terugbetaaltermijn en eventuele rente.

Financiering aanvragen bij Solvid Ondernemen?

Solvid Ondernemen kan jou helpen bij een succesvolle financieringsaanvraag door alle (alternatieve) financieringsmethoden aan te bieden. Samen inventariseren we de mogelijkheden om jouw idee te financieren.

Door middel van een kosteloos en vrijblijvend gesprek kunnen we al een beeld schetsen van de mogelijkheden. Interesse? Neem dan contact met ons op.